30 Dec
30Dec

Horvátország csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz 2003-ban adta be. A kérelmet az Európai Bizottság 2004 elején fogadta el, és ekkor nyilvánította hivatalos tagjelöltnek az országot. A tagjelölti státust az Európai Tanács 2004 közepén megerősítette. A csatlakozási tárgyalások 2005 októberében kezdődtek meg. A folyamatot hátráltatta a lisszaboni szerződést elutasító ír népszavazás, és Szlovénia blokádja a Pirani-öböl hovatartozása miatt. Horvátország és az EU vezetői végül a csatlakozási szerződést 2011. december 9-én írtak alá, és az ország 2013. július 1-jén az Európai Unió 28. tagállama lett.


A csatlakozás tizedik évében pedig Horvátország ugrott egy nagyot, és a menekültválság kellős közepén, röviddel azután, hogy a magyar–horvát határon a magyar fél megépítette az áthatolhatatlannak gondolt kerítést, európai elkötelezettségét a többi tagállamnak bebizonyítva csatlakozást nyert a schengeni övezethez, ezáltal a határ nélküli Európához.


Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy a letenyei, a Berzencei, a barcsi, a drávaszabolcsi, a beremendi, az udvari és az ivándárdai határállomást kell megszüntetni mindkét oldalon a két országnak, hanem azt is, hogy a teljes határszakaszon el kell bontani az összes fizikai akadályt, amely megakadályozza, hogy akár túrázók szabadon átsétálhassanak egymás országaiba.

Ez szűnik meg napokon belül Letenyénél.


Horvátország a határeltörlési törekvésén túl szintén 2023. januári dátummal vállalja a közös monetáris jövőt az Unió boldogabbik felével. A nyaraló osztrák, német, szlovák, szlovén, olasz turista megússza a pénzváltás maceráját és költségét is, hiszen ugyanazzal az euróval fizeti ki a sörét, mint amit munkabérként kapott a cégétől. S bár velünk, magyarokkal továbbra sem pendülnek egy húron, az európai trend remélhetőleg magával sodorja majd a magyar gazdasági és pénzügyi szektort is.


Afelől ne legyen kétségünk, hogy Horvátország Európa egyik legcsillogóbb ékszerdoboza. A vakítóan kék Adria, a középkort idéző városok bája, a számtalan sziget látványa turistacsalogató volt kunával is, s az marad euróval is. Én az idén is meglátogatom Dalmáciát, hiszen nem tudok betelni vele. De legalább megpróbálom... 

Abádi Szabó Imre

Comments
* The email will not be published on the website.