27 Nov
27Nov

Ötven is elmúltam, de nyaralni csak néha, a tervszerűséget mellőzve jutottam el. Ennek több oka is volt. Köze volt hozzá a pörgős életnek, a túl sok bevállalt munkának, az önsajnálatnak, hogy nekem semmire sincs időm, de a pénznek is, ami, mint tudjuk, mindig kevés, főleg, ha valóban...

Aztán egyszer bevillant, hogy ez az élet sem tart örökké, s hát, ha másnak jár, bizony nekem is jár az az egy hét tengerpart. Bár a csigabiga pontosan tudja, hogy az autópálya túloldalán található kövér fű elérhetetlen számára, hiszen "oda születni kell", egy kis matematikával és a Google barátom segítségével könnyedén kiszámolhattam, hogy az Adria nem hogy nincs messze magyarországi lakóhelyemtől, hanem még útlevélre se lenne szükség, ha eleink el nem szúrják annak idején.

Már csak egy probléma adódott: hogyan is engedhetek én meg magamnak egy tengerparti nyaralást, még ha jár is az nekem?

Az all inclusive vakációk eleve nem jöhettek szóba, mint ahogyan a sokcsillagos szállodák luxusa sem. És nem kizárólag az áruk miatt, hanem mert velem született viszolygással viseltetem minden olyan kísérlettel szemben, ahol engem ki akartak szolgálni.


Rühellem továbbá a last minit utakat, ezért se a teljes ellátás, szobaszerviz nem jöhetett szóba, se a luxust olcsóbbá tevő utolsó pillanatos nyaralás. Én ugyanis szeretem megtervezni a vakációt. Így már tervezés alatt is nyaralok, s ezt nem szeretném elveszíteni.

Barátom hívta fel figyelmemet a lakókocsis nyaralás szépségeire és árára. S miután szereztem róla némi információt, magam is könnyedén beláttam, hogy bizony létezik a nomád luxus.

Mindjárt a lényeg: a lakókocsi - pont, mint a legdrágább szállodák - a tengerparton található, épphogy csak dagálynyi távolságban. A kocsi tökéletesen alkalmas az éjszakai nyugodalom biztosítására, rendelkezik a legtöbb kényelmi szolgáltatással, van "étkezdéje" és "társalgója", De senki nem áll a széked mellett, hogy alád tolja, és lesse minden kívánságod - szerencsére.


A lakókocsi nem apró dóm sátor, a parcella sem zsebkendőnyi. Már csak a közös mosdó használata jelenthet kihívást, de Horvátországban sehol nem találkoztam olyan mosdóval, amelynek tisztasága ne közelítette, vagy haladta volna meg az otthonit, munkahelyit. 

Azért a kompromisszumok garmadájától nem kell tartani. Aki lakókocsiban nyaral, az többnyire autóval utazik. Egy gépkocsiban kényelmesen elférünk négyen, ami az utazási költséget jócskán a repülő költségei alá szorítja. Ráadásul az autó egész héten ott parkol a kocsi mellett, oda megyünk vele, ahová csak akarunk. 

És akkor most az árak: sok éven keresztül mondhattuk el, hogy a Balatontól csak egy kicsivel olcsóbb az Adrián nyaralni, már ha az útiköltséget is számolom. Aztán az elmúlt időben elkezdtek felkúszni az árak mindenfelé. Úgyhogy most elmondhatom, hogy az Adrián nyaralni csak egy kicsivel olcsóbb, mint a Balatonnál...

Horvátország egyik legközelebbi szigetével indult a lakókocsis nyaralási hullám. Loparon azóta kitiltották a telepített lakókocsikat, a kemping átnyergelt a vastagabb pénztárcákra. Jártunk azóta Görögországban, ahol szintén vannak telepített magyar lakókocsik, jártunk az omisi Galeb kempingben Dalmácia belsejében. A covid egy alkalommal apartmanba kergette csapatunkat, ez volt a legkevésbé emlékezetes nyaralásunk. 

A lakókocsis vakáció életforma. Aki belekóstol nemigen tudja abbahagyni. Nagyon könnyű megszeretni, és akit nem kergettek a szülei az asztal körül, ha nem ette meg a kaviárt, annak nem a kompromisszum szó jut az eszébe róla, hanem a szabadság.

Abádi Szabó Imre

Comments
* The email will not be published on the website.