31 Dec
31Dec


Ha az Adriára, vagy úgy általában a tengerre gondolunk, akkor csakis a nyár jut az eszünkbe, a fürdésre csábító hullámok, a forró homok a talpunk alatt, a víz felől lengedező hűs szellők, a hosszú nappalok és forró éjszakák ...

Pedig az Adria áprilisban és májusban mutatja a legszebb arcát! Csak ezt mi, boldogtalan szárazföldiek nemigen ismerjük. A dalmát tavasz márciusban elkezdődik, és április elejére-közepére teljes pompájában kibontakozik. Szó szerint minden virágzik, még a nyáron kopár sziklák is! Áprilisban a napi legmagasabb hőmérséklet eléri, időnként meg is haladja a 20 C° - ot. A tenger fürdésre persze még nem alkalmas, de a tavaszi napsütésben az Adria mélykékje a parton, a szárazföldön nyíló fák, virágok színeivel együtt felejthetetlen látványt nyújt! Ez az időszak nem a strandolásról, a tengeri fürdőzésről szól, hanem a szépségről, és ezek felfedezéséről a a tengerparton sétálgatva, ódon kisvárosok utcáit járva, a Velebit sziklái közt túrázva, vagy egy kirándulóhajón ringatózva a szigetek közt.

A turistahadak ilyenkor még elkerülik a tengerpartot, és - bár sok étterem és pizzéria még nincs nyitva - könnyen találhatunk hangulatos vendéglőt, ahol megkóstolhatjuk a tenger gyümölcseit, a csevapot, vagy éppen Zadar egyik kedvenc húsételét, a janjenitát (roston sült bárányhús). A vidék kulináris kincsei is olcsóbban beszerezhetők ilyenkor, mint a nyári forgatagban. A pagi sajtok, a hidegen sajtolt helyi olívaolajak, a fügelekvár, a dalmát borok, és persze Dalmácia egyik híres itala, a Marasca cseresznyéből készülő maraschino likőr...A zadari régió igazi kerékpáros paradicsom is! Viszonylag sík vidék, miközben a lépten nyomon felbukkanó hegyek látványa a Velebit vagy a szigetek felől mégis "hegyi fílinget" kölcsönöz a túráinknak. A félsziget csücskétől, Privlakától végig a tenger mellett vagy közvetlen közelében brngázhatunk le, egészen Biográdig, vagy akár még tovább. Bejárhatjuk Vir aprócska szigetét, vagy a jóval nagyobb Pag-szigetet, mindkettőt hídon megközelítve.

Több idő jut ilyenkor a csodás dalmát városok megismerésére is: Zadarra, Trogirra, Sibenikre. Autópályán még délebbre is eljuthatunk: Splitbe, Makarskába, Dubrovnikba. Ez utóbbi város nyáron egyébként is "bevehetetlen"!Szóval, így, a januári télben mivel is biztathatnánk az utazni vágyókat, a jóidő szerelmeseit: Tervezzetek, ábrándozzatok, gyűjtsétek az infókat, aztán áprilisban, májusban keljetek útra, jöjjetek Dalmáciába, Privlakára! Vár benneteket a dalmát tavasz minden szépsége!

Farkas Gyula

Comments
* The email will not be published on the website.