30 Jan
30Jan

Horvátország a világ egyik legszebb tengerpartjával rendelkezik. Hogy ez így lehet, az a csodás, középkori hangulatú tengerparti városkák, az Adria mélykék színe, a tengerpart mentén húzódó hegyvonulat mellett annak is köszönhető, hogy partvonala rendkívül tagolt, változatos. A horvát tengerpart több mint 1100 szigettel, szigetecskével, zátonnyal rendelkezik, és akkor még nem beszéltünk a számtalan kisebb-nagyobb félszigetről, öbölről, kanyonszerű folyótorkolatokról.

Privlakáról jónéhány sziget elérhető hajóval, kettő pedig közvetlenül is, hídon keresztül: Pag és Vir szigete. Mindkét híd ingyenesen használható. Pag az ország ötödik legnagyobb szigete. Valóban nem túlzás, hogy - a területi elhelyezkedés, a széljárás, a geológiai adottságok, a történelmi múlt stb. miatt - minden sziget egyedi, a többitől eltérő sajátosságokkal rendelkezik. Vannak, amelyeken buja zöld növényzet virul, és vannak, ahol fák is alig nőnek. Pag az utóbbiak közé tartozik. Legfőbb jellegzetessége a sok helyen holdbéli tájra emlékeztető kopár sziklavilága. A sziget formája, elhelyezkedése miatt a hegyekből lezúduló hűvös bóra szél nem kedvez a vegetációnak. Így viszont olyan tájak jöttek létre, amelyek panorámája messzeföldön híres. Erről leginkább a sziget közepén, Pag városától nem messze egy kis, sziklás földnyelven elhelyezkedő Paska Vrata nevű kilátópontról győződhetünk meg magunk is!


Ha pedig már itt járunk, feltétlenül nézzük meg a sziget névadó városát, Pagot is. A város hangulatos, tipikus mediterrán település szép kis főtérrel, középkori műemlékekkel, szép tengerparti sétánnyal. Igen hányatott történelmi múltja miatt ugyan műemlékek tekintetében nem veszi fel a versenyt ismertebb társaival - egykori városfala is elpusztult a történelem viharaiban - , de mindenképpen megér egy kirándulást. A nyolc-tíz apróbb település, halászfalu mellett a sziget északi részén található Novalja a legnagyobb lélekszámú város. Modernebb hangulatú, mint Pag, és kicsit zsúfoltabb, "nyüzsgőbb" is. Köszönhető ez annak is, hogy a város mellett található az igen zajos éjszakai életéről, zenei fesztiváljairól is ismert Zrce-strand, a "horvát Ibiza". Novalja után a következő úticél Lun települése, amely Horvátország legnagyobb olajfaligeteivel büszkélkedhet, köztük ezeréves, ma is termő fákkal. Remek alkalom, hogy beszerezzünk egy keveset a sziget egyik kincséből, a hidegen sajtolt, extraszűz pagi olívaolajból.
A sziget egyébként kiváló kerékpáros terep, alacsony forgalmú utakkal, kerékpáros túraútvonalakkal. Számtalan csodás strand található a mintegy 300 km hosszú partvonalon. Vannak jól kiépített strandok, és romantikus, eldugott tengeröblök is, gyönyörű panorámával. Ilyen a páratlanul hangulatos Rucica- strand is. A Privlakához legközelebb eső strandok a sziget déli részén találhatók, Povljana és Vlasici települések mellett. A tenger mindkét helyen lassan mélyül, homokos vagy aprókavicsos, kiválóan alkalmas gyermekes családok számára is.

És ha már jó kifürödtük magunkat, esetleg ettünk is valami finomat valamelyik hangulatos vendéglőben, nincs más dolgunk, mint szuvenírről gondoskodni. Az olívaolajat már említettük, de feltétlenül meg kell kóstolnunk az egyedi aromájú pagi jusajtot, a "Paski sir"-t is. A fátlan szigeten rengeteg gyógynövény nő, amelyeket az állatok elfogyasztanak, és ez adja a pagi sajtok utánozhatatlan ízét. És persze az a néhány száz évnyi tapasztalat, ami mögötte van...  A sajt után pedig jöhet a sonka, a "Paski prsut", amit természetesen - akárcsak a jusajtot - helyi tengeri sóval kezelnek, és a sós tengeri levegőn szárítanak. Maradandó szuvenírnek pedig pagi csipkét vásárolhatunk, amit évszázadok óta készítenek a szorgos pagi asszonyok, lányok.

Farkas Gyula 

Comments
* The email will not be published on the website.