A szerelem szigete

Galešnjak szigetét még 1806-ban fedezte fel Napóleon térképésze, míg világhírnévre akkor tett szert, amikor a Google Earth térképeire is felkerült. Szépsége és kellemese klímája miatt ettől kezdve vált a sziget a romantikus lelkületű utazók kedvelt célpontjává, akik akár a szigetecske egyik szikláján fogadhatnak egymásnak örök hűséget.

A 0,132 négyzetkilométernyi Galešnjak szigetecske a Pašmani-csatornában, a Pašman nevű sziget és a Zadarhoz közeli Turanj partmenti település között helyezkedik el.

Horvátországban maga a természet gondoskodott annak bizonyításáról, hogy a szerelem létezik. Az Adria közepén található szív alakú Galesnjak szigetet napjainkban a "Horvát szerelem-sziget"-ként emlegetik. A szerelem körül vesz bennünket, csak néha jobban körül kell néznünk.

A lakatlan Galesnjak sziget Közép-Dalmáciában található, a Zadar-i Riviéra Turanj települése és Pašman sziget között. Az erdővel borított sziget néhány olajfával tarkított és híresen a nyulak kedvenc természetes lakhelye. A csupán 0,132 négyzetkilométer alapterületű kis természeti csodát 2009-ben véletlenül fedezték fel a Google Earth internetes kereső segítségével, és azonnal közzé is tették a CNN és BBC TV csatornákon. Galesnjak szigete, mint a legtökéletesebb szív alakú sziget a világon vált híressé. Ez a felfedezés nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Horvátország a legkedveltebb kiránduló- és nyaralóhelyek egyikévé vált.

Galesnjak szigete mellett találhatóak a következő csodás helyek is, úgymint: Ugljan, Pašman, Dugi Otok és az ellenállhatatlan Kornati. Ha úgy döntenek, hogy esélyt adnak a romantikának ezen a fantasztikus helyen, s még pár napot töltenének Közép-Dalmáciában, akkor tessenek megtekinteni Dugi Otok kínálatát, vagy a közelben fekvő egyéb híres helyeket – a szárazföldön pl. Zadar városát. Zadar széles kínálatot nyújt turisztikai és történelmi örökségekben gazdag látnivalókból.

A Pašmanski kanal (Pasman-csatorna) északi részén elhelyezkedő, szív alakú szigetecskét a különleges alakja miatt a Szerelem szigetének nevezik. Többnyire a szerelmesek látogatják meg, és azok, akik rajta kimondják a sorsdöntő „igent“, és átvitt értelemben behajóznak a házasság kikötőjébe.