Zára

Az ókori város a horvát Adria kellős közepére épült. Az elmúlt háromezer évben Zadart többször kifosztották, lerombolták és felégették. Legutoljára 1991-ben, a délszláv háború idején kapott erős, pusztító támadást. Mára Zadar (magyarul: Zára) az összes sebét begyógyította. A megrongált épületeket helyreállították, teljesen megújult arculattal várja minden évben, az ide látogató turistákat a Világ minden tájáról. 

Zadar történelmi óvárosa egy kis félszigeten helyezkedik el. Eredetileg egy erős várfal vette körbe. Annyira erős volt Zadar, hogy még a Török Birodalom sem tudta bevenni. Ahogy a török háborúk elmúltak, a várfalat elkezdték visszabontani és az egykori szigetet folyamatosan összeépítették a szárazfölddel. A Szárazföldi kapu és annak közvetlen környéke jól mutatja, hogy nézett ki Zára egykoron.

Ha a kompkikötőnél parkolunk le, ezen a Tengeri kapun áthaladva érjük el Zadar óvárosát
Ha a kompkikötőnél parkolunk le, ezen a Tengeri kapun áthaladva érjük el Zadar óvárosát

Minden Zadar nyaralás kötelező programja az óváros felfedezése. (Ha valóban Zadarban nyaralunk, ide többször is vissza fogunk térni, hiszen majd minden napra jut egy esti program, a főszezon idején.)