1 min read
Autóval Horvátországban

Magyarországról a legegyszerűbben autóval utazhatunk az Adriára. Privlaka Budapesttől 625 kilométer, és Győrből is pont ugyanannyi. Debrecenből 900 kilométert kell végignyomni, viszont legalább gyakorlatilag végig autópályán.


Mivel Magyarországon 10 napos, havi és éves matricát lehet beszerezni, egy 7 napos lakókocsis nyaralás esetében - amennyiben nincs éves matricánk - elegendő beszerezni a legrövidebb időkorláttal rendelkező egységet, ami 2023-ban 5500 Ft.


Horvátországban az autópályákon fizetőkapus (nem pedig matricás) rendszer van, és nem szeretnénk hetente használni, mert olcsónak nem lehet nevezni, az évenkénti nyaralás esetén azonban érdemes megfizetni, mert a díjmentes utakon több órával is megnövekedhet a menetidő, és a benzinköltség biztosan elviszi a pályadíjat.


A fizetőkapuk előreláthatóan 2023-2024-re szűnnek meg, elektronikus-rendszámfelismerős rendszer lesz, de a megtett távolság alapján fizetendő díj maradni fog. A díjak az autópályáról lehajtás után fizetendők. Érdemes a bankkártyás sorba állni, nagy sorok inkább a készpénzes sávokban szoktak kialakulni. Amennyiben mégis készpénzzel fizetnének, figyeljünk arra, hogy jól adnak-e vissza! 2023. január 1-től Horvátország schengeni övezethez csatlakozása miatt a határellenőrzés megszűnt, továbbá Horvátország eurózónához történő csatlakozása miatt az autópályadíjak kuna helyett kizárólag euróban fizethetők.


Az autópálya díja - hacsak a nyári szezonra nem változik - személygépkocsival Letenyétől Zadar Zapad kijáratig 21,8 €, tehát 8600 forint körüli összeg. A főszezoni autópályadíjak az elmúlt években megegyeztek a szezonon kívüli díjakkal.