2 min read
Fontos utazási információk

Horvátországnak modern, kiváló minőségű autópálya-hálózata van, amely az összes horvát turisztikai régiót gyorsan és biztonságosan összeköti egész Európával.


Az elmúlt húsz év során folyamatosan épített autópályák megváltoztatták Horvátországot, mobilabbá, hozzáférhetőbbé tették és utat nyitottak a turisták előtt sok, addig kevésbé ismert úticél felé. A fizetős autópályák mellett itt van a jól karbantartott és jelölt állami és regionális utak hálózata is, amelyek hajszálerekhez hasonlóan minden olyan úticélhoz elvezetnek, amely érdekes lehet az Ön számára. Ugyanakkor ne felejtsük el az előírások és a sebességkorlátozások betartásának fontosságát, hogy a legnagyobb nyári tömeg közepette mindenki, aki Horvátországba érkezik, teljesen biztonságosan és zavartalanul élvezhesse az ittlétet.


Okmányok:
A Horvát Köztársaság területén közúti forgalomban gépjárművet önállóan csak az a személy vezethet, aki rendelkezik a Horvát Köztársaság által kiadott érvényes vezetői engedéllyel, külföldi vezetői engedéllyel, nemzetközi vezetői engedéllyel vagy a vezetői engedély kiváltása iránti kérelem igazolásával (a vezetői engedély kiváltása iránti kérelem igazolása a kérelem benyújtásának napjától számított 30 napig érvényes), azon jármű kategóriájára, melyet vezet. A jármű vezetésekor a sofőrnek rendelkeznie kell a vezetői engedéllyel, vagy a vezetői engedély kiváltása iránti kérelem igazolásával és azt a rendőri szerv kérésére köteles bemutatni. A közúti forgalomban résztvevő jármű vezetőjének rendelkeznie kell forgalmi engedéllyel, és azt a rendőri szerv kérésére köteles bemutatni. A forgalmi engedélyt nem szabad az őrizetlen járműben hagyni.


A Horvát Köztársaság területén közúti forgalomban csak a regisztrált és érvényes forgalmi engedéllyel rendelkező gép- és vontatott jármű vehet részt. Kivételt képezően nem szükséges a regisztráció azon gép- és vontatott járműveknek, melyek próbarendszámmal rendszámmal rendelkeznek.


Annak az autósnak, aki külföldi, vagy az Európai Gazdasági Társulás tagországa-beli rendszámú autóval lép be a Horvát Köztársaság területére, rendelkeznie kell az Európai Unió területére érvényes nemzetközi felelősségbiztosítás meglétéről szóló igazolással, vagy az ilyen biztosítás meglétét igazoló más bizonyítékkal. A biztosítás meglétét igazoló bizonyítéknak tekintendő a hivatalos rendszámtábla, mellyel a szokványosan olyan állam területén állomásozó jármű van ellátva, melynek nemzeti irodája aláírója az Európai Gazdasági Társulás tagországai és más társult országok által szentesített Többoldalú szerződésnek, illetve az érvényes, olyan járműre kiadott Zöldkártya, melynek nemzeti irodája nem aláírója a „Zöldkártya rendszer” tagországai, a Krétai egyezmény aláírói által szentesített Többoldalú szerződésnek; illetve más olyan okmányok és igazolások, melyek jogosultságát a Horvát Biztosítási Iroda elismeri.


Sebességkorlátozások:
lakott területen 50 km/óralakott területen kívül 90 km/óra kizárólag motoros járművek rendelkezésére álló, valamint gyorsforgalmi utakon 110 km/óra autópályán 130 km/órafékberendezéssel nem rendelkező lakókocsit vontató gépjármű 80 km/óraautóbuszok és könnyű utánfutót vontató autóbuszok 80 km/óra, autópályán 100 km/h, a gyermekeket szállító autóbuszok kivételével.
Vizes utakon csökkentsék a sebességet és alkalmazkodjanak az útviszonyokhoz!
Kötelező a nappali vagy a tompított fényszóró használata a téli időszámítás idején.
Vezetés közben tilos a mobiltelefon használata!


A biztonsági övek használata kötelező.


A közúti láthatósági mellény, amelyet a sofőr köteles használni, illetve felvenni abban az esetben, ha az úton a járművön végez munkálatokat (kerékcsere, kisebb szerelések, esetleges segítségkérés az úton) kötelező részét képezi a jármű felszerelésének.


Benzinkutak:
A benzinkutak a nagyobb városokban és Az autópályákon 0 - 24 óráig tartanak nyitva. Minden benzinkútnál árusítanak: Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel és Diesel üzemanyagot, a nagyobb városokban és az autópálya mentén lévő benzinkutaknál gázt is.


Úthasználati díj az autópályákon:
Felvilágosítás a következő web oldalakon található: www.hak.hr, www.hac.hr, www.bina-istra.com, www.arz.hr, www.azm.hr és www.huka.hr.


Taxi szolgáltatás: minden városban és üdülőhelyen.


Hogyan kerüljük el a forgalmi dugókat az utakon?
Utazása megkezdése előtt kérjen felvilágosítást az út-, és a kompforgalomról a HAK-tól (Horvát Autóklub információs szolgálat: 072 777 777 vagy +385 1 464 0800 (külföldről), illetve a www.hak.hr honlapon. Minden friss információt a közlekedési helyzetről egy többnyelvű mobilalkalmazásban található. Utazás közben a Horvát Rádió Második csatornáján (98,5 MHz) hallgassa meg a Hírek után a horvát nyelvű tájékoztatást, június végétől angolul és németül.